Ik heb geen geheim gemaakt van mijn liefde voor MINDER. Het was mijn eerste CSS pre-processor en nog steeds mijn favoriet, zelfs als pragmatisme duwt me richting SASS. De toevoeging van variabelen, mixins, selector-nesting en geavanceerde berekeningen voor CSS bleken me gewoon te verbazen.

En hoewel de verbeterde veelzijdigheid en het gemak van het schrijven van CSS zeer werd gewaardeerd, was ik vooral enthousiast over het potentieel voor een grotere scheiding van inhoud en presentatie. Dat was het doel van CSS vanaf het allereerste begin, en het is een reden die ik kan geloven. Inhoud is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het ontwerp, maar je zou het niet op die manier moeten coderen.

Ik herinner me de dagen van de tafelindelingen en ze waren donker.

Eindelijk hebben ontwikkelaars CSS nu ook ontdekt. (Ik maak meestal een grapje ...) Ze hebben veel waardevolle bijdragen geleverd - zoals de eerder genoemde preprocessors - en hebben een aantal eigen kwesties naar voren gebracht. Velen vinden dat CSS niet object-georiënteerd genoeg is, of zelfs gewoon over het algemeen voldoende programmeerbaar is. Ze hebben dit probleem aangepakt met frameworks, hulpprogramma's en zelfs af en toe een bibliotheek voor het definiëren van CSS-regels in JavaScript.

Oké, de meeste daarvan zijn gemaakt als een grap. Toch is het een beetje een trend. Er is een beweging, hoewel niet een georganiseerde beweging (die ik ken), om CSS er veel meer uit te laten zien als een programmeertaal. En ik heb het over basis-CSS, zonder dat er preprocessors bij betrokken zijn.

Dit zou op veel manieren het potentieel van CSS enorm vergroten. Het kan er ook toe leiden dat er minder CSS moet worden geschreven. Aan de andere kant ben ik slecht in programmeren, en ook veel andere ontwerpers. Wat we winnen in kleinere bestandsgroottes kan ook worden gematigd door de toename in rekenkracht die nodig is om de resultaten van die CSS weer te geven.

Het zou er allemaal op neerkomen of de programmeergerelateerde functies de huidige lay-out- en stylingaspecten van CSS aanvullen of vervangen. Wat denk je ervan?