Ik heb dit afgelopen jaar misschien een trend in het web gezien.

Laat me dat anders formuleren: ik besteed de overgrote meerderheid van mijn tijd online. Ik doe mijn boodschappen, hier en mijn werk, en veel van mijn vrije tijd lezen. Ik surf mid-gaming op internet, of ik informatie opzoek over de game die ik speel, of gewoon om mezelf nog meer te vermaken, want mijn ADD is echt zo slecht. Ik besteed zelfs een enorme hoeveelheid tijd browsen op portfoliosites , waar ontwerpers hun ontwerpfantasieën kunnen uitleven.

En zelfs met dat alles weet ik voor een feit dat ik nauwelijks de oppervlakte van dit gigantische ezelsnetwerk heb bekrast. Maar in mijn hoekje - de hoek die meestal wordt gedomineerd door westerse ontwerpers - heb ik een trend of twee opgemerkt. En hier zijn we:

Revenge of the Flash

Nee, niet die Flash. Mocht ik willen. Kijken hoe Barry Allen de wereld verscheurt met zijn enorme belachelijke kracht zou best wel leuk zijn.

Ik geloof dat we momenteel in het midden van een lichte weerslag zijn, hoewel weinigen dat op die manier kunnen zeggen. Het is een antwoord op de trend van plat ontwerp (en het korte moment van brutalisme dat zou volgen). Maar in plaats van elke keer weer een 3D-ogend wijzerplaatje en knop op elke gebruikersinterface te maken, lijken veel mensen vastbesloten om Flash te laten herleven, of op zijn minst de geest ervan op te roepen en het in het lichaam van JavaScript te plaatsen.

Ontwerpers raakten het 'platte ontwerp' al snel beu als een stijl. Ik neem het hen niet kwalijk. Veel mensen hebben zojuist een raamwerk gepakt dat op Material Design leek en er niet te veel over nadacht. Tegenwoordig, terwijl veel sites nog steeds technisch vlak zijn, proberen ze het gevoel van plat ontwerp en zelfs het woord zelf te vermijden. Hun antwoord hierop was om te profiteren van HTML5 en JavaScript om vrijwel alles wat ze konden bedenken te animeren. Denk je dat ik een grap maak?

Daniel Archam's brutalist ogende website is afhankelijk van JS om überhaupt te kunnen werken. En het heeft een screensaver. Begrijp me nu niet verkeerd: het is een creatieve en goed uitziende site. Ik heb het zelfs in de film getoond Het maandelijks portfolio-artikel van november . Maar je kunt niet ontkennen dat hier een bepaalde mentaliteit aan het werk is.

001

Het antwoord op een plat ontwerp is veranderd in een flitsontwerp. Of een of ander vreemd post-minimalistisch ding. Of een combinatie van de twee. Deze mentaliteit heeft geresulteerd in een aantal mooie en zeer innovatieve websites die niet intuïtief, ontoegankelijk en over het algemeen lastig te gebruiken zijn.

Ik voorspel dat de slinger nog een keer zal slingeren (nu is er een veilige voorspelling als ik er ooit een heb gezien). Voorstanders van webstandaarden zullen waarschijnlijk hun aandacht richten op JS en animatie in het algemeen, en wijzen op een aantal van de tekortkomingen die inherent zijn aan websites die JS nodig hebben om hun inhoud helemaal te tonen. Dan zullen sommige mensen dat te ver voeren, en JS volledig verwijderen, en misschien ook CSS. Dan zal er een tegenreactie op zijn.

Ik maak maar een klein grapje over dat laatste deel.

De kloof

Ik heb het gevoel dat de webontwerpgemeenschap voor een tijdje in tweeën gesplitst kan worden. Ik bedoel, dat is het al, maar het kan zelfs officieel worden. De twee primaire partijen zullen waarschijnlijk zijn wat ik de Standardistas en de Experimentalisten noem.

De Standardistas stellen alles in het werk om ervoor te zorgen dat het web toegankelijk, bruikbaar en zo idiotproof is als menselijkerwijs mogelijk is. Als ze het kunnen bouwen zonder JavaScript aan te raken, zullen ze dat doen. Als ze een statische site kunnen maken, zullen ze dat waarschijnlijk doen. Fancy-animaties en -effecten worden minimaal gebruikt.

002

De Experimentalisten zijn het zat om beperkt te worden door de technologie van onze tijd. Wat hun betreft, als het JavaScript van de gebruiker is verbroken of de browser is verouderd, wat maakt het dan uit? Hun demografische doelgroep gebruikt up-to-date hardware en software. Ze gaan nieuwe dingen proberen, omdat ze van plan zijn om de volgende golf van innovatie te leiden, of op zijn minst rechtsachter volgen wie het ook leidt.

003

Dat zijn extreme beschrijvingen, natuurlijk. Elke goede ontwerper zal kenmerken van beide kanten in zichzelf herkennen. De industrie heeft beide nodig. Maar terwijl de slinger blijft slingeren, zie ik dat steeds meer ontwerpers de ene weg over de andere in zekere mate kiezen. Ik betwijfel of het ooit klappen, metaforisch of fysiek zal worden, maar een soort wedstrijd kan ooit komen.

Variety Is not Just Magazine

Mensen houden van hun muziekkarren. Hoewel sommige mensen hun eigen weg gaan, en anderen klaar zijn om te gaan, hoe dan ook, is de meerderheid dol op een trend. Dit is niet noodzakelijk een slechte zaak. In webdesign zijn trends gebruikt om elementaire ontwerpprincipes te onderwijzen, nieuwe technologieën te helpen vast te houden, verkeerde praktijken te bestrijden, enzovoort.

Natuurlijk, het aannemen van een ontwerptrend zonder duidelijk te begrijpen waarvoor het is, heeft voor een aantal problemen gezorgd. Ik zou echter zeggen dat over het algemeen trends het internet vooruit hebben geholpen. Het feit dat heel veel websites er uiteindelijk bijna precies hetzelfde uitzien, is waarschijnlijk alleen de prijs die we betalen.

Dat gezegd hebbende, ik heb dit jaar veel meer afwisseling gezien dan in voorgaande jaren. Misschien komt dat omdat ik ernaar op zoek was, hoewel ik eraan twijfel. Ik heb altijd naar afwisseling gezocht en het is af en toe moeilijk te vinden.

En misschien komt dat omdat we nu een grote verscheidenheid aan trends hebben en mensen aan boord gaan met ze allemaal. Misschien is dat de toekomst van webdesign: als we uiteindelijk honderden of duizenden verschillende esthetische trends creëren, krijgen we wat variatie door de enorme kracht van statistieken. Ik kan een slechtere toekomst bedenken voor de industrie.

Overal om me heen denk ik dat we interessante tijden en veel discussie hebben. Ik kan persoonlijk niet wachten.