Als webontwerpers en -ontwikkelaars zien we graag hoe onze sites en web-apps eruitzien en functioneren met een echt goede browser.

Het is waar dat met de introductie van IE9, Microsoft grote vooruitgang heeft geboekt in de zogenaamde browser-oorlogen. En hoewel IE9 een snelle en betrouwbare browser is die behoorlijk goede ondersteuning biedt voor CSS3 en HTML5, zijn er nog steeds nogal wat ontbrekende technologieën die we allemaal graag in Internet Explorer zouden willen zien.

Maar de realiteit is dat, terwijl wij als ontwikkelaars weten dat de gebruikerservaring aanzienlijk wordt verbeterd wanneer een site wordt bekeken in Chrome, Opera, Safari of zelfs Firefox, onze gebruikers hiervan niet op de hoogte zijn. En het is triest om te zeggen dat het nog heel lang zal duren voordat ontwikkelaars kunnen zeggen dat we blij zijn met de staat van browsegebruiksstatistieken voor onze klantprojecten.

Persoonlijk doe ik altijd wat ik kan om de goede browsers te promoten. Als ik iemand zie die een oudere versie van Internet Explorer gebruikt, vertel ik ze graag dat ze moeten upgraden naar de nieuwste versie van IE of iets uitproberen als Google Chrome.

Ik heb deze ervaring onlangs gehad toen ik naar het huis van mijn vriendin Alex ging voor het avondeten. Hij liet me wat dingen op zijn computer zien op IE8 en ik vroeg hem tactvol of hij ooit Google Chrome had geprobeerd. Vanaf daar werd het interessant en besloot ik wat aantekeningen te maken en de ervaring te delen.

"Waarom gebruik je Internet Explorer?"

Een van de eerste dingen die ik deed was Alex vragen stellen over zijn gevoelens voor surfen op het web en de software die hij gebruikt. Ik wilde precies weten wat hij dacht, en hoe hij zou denken over de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het web met behulp van een ander stuk software. (Houd in gedachten dat hoewel ik het onderstaande account presenteer in dialoog, dit slechts een parafrase is van ons gesprek, afgeleid uit mijn geheugen en de notities die ik heb gemaakt; Ja, ik heb een iPhone en ik had dit kunnen opnemen, maar het is was uiterst informeel en ik dacht er toen nog niet eens heel veel over na).

"Waarom gebruik je Internet Explorer? Wist u dat er andere opties zijn voor browsers? " , Vroeg ik.

"Nee niet echt. Wat mij betreft, wanneer ik toegang tot internet krijg, moet ik gewoon op de grote blauwe 'e' klikken en een zoekopdracht uitvoeren. Ik weet niet waarom ik iets anders zou gebruiken. '

"Waar staat de 'e' voor, Alex?"

"De 'e' staat voor 'internet'" , antwoordde hij.

The Big Blue 'e'
Waarom denken intelligente mensen anders dat de grote blauwe "e" "internet" betekent?

Op dit moment was het duidelijk dat Alex de basisprincipes van online technologie en software niet begrijpt.

Ik ben er zeker van dat veel webontwikkelaars soortgelijke gesprekken hebben gehad met klanten of vrienden die denken dat de grote blauwe "e" staat voor "internet", ondanks het feit dat ze weten dat ze iets gebruiken dat "Internet Explorer" heet. Ik wist dat dit een leuke paar minuten zou gaan worden, dus begon ik verder te zoeken.

"Heb je ooit gehoord van Google Chrome?"

"Nee. Wat is het?"

"Het is een andere webbrowser, zoals Internet Explorer, behalve dat deze sneller is en u een groter weergavegebied biedt. Waarom installeer je het niet en probeer je het uit? "

Alex heeft aan mijn verzoek voldaan en heeft de stappen van het installeren en testen van Chrome doorlopen. Ik keek gretig toe en noteerde alles wat significant was.

Chrome downloaden
Downloaden en installeren van Chrome was vrij eenvoudig.

Ik heb hem geholpen om naar de Google Chrome-downloadpagina te gaan en hij heeft de stappen doorlopen. Ze zijn vrij eenvoudig, dus daar had hij niet zoveel moeite mee. Toen de installatie was voltooid, werd Chrome geopend en was het klaar voor gebruik. Ik zei niets, alleen om te zien wat hij zou doen.

In zijn installatie was er een leeg tabblad geopend en een bericht dat naar de adresbalk wees. Het bericht legde uit dat zoektermen rechtstreeks in de adresbalk konden worden ingevoerd. Alex leek deze boodschap niet op te merken. (Als een zijpunt hier, toen ik Chrome opnieuw installeerde om deze schermafbeeldingen te krijgen, zag ik die melding niet, maar dat kan zijn omdat ik mijn browsegegevens intact heb gehouden na het verwijderen van Chrome). Voor hem was het bericht een banneradvertentie; hij negeerde het, en (verbazingwekkend) ging recht op de "x" in de rechterbovenhoek, het sluiten van de browser. Hij had duidelijk geen idee dat Chrome was gelanceerd. Hij zag iets nieuws en ging ervan uit dat het iets te maken had met het installatieproces en vond het het beste om het te sluiten.

Ik heb hem naar zijn bureaublad geleid om de snelkoppeling te gebruiken om Chrome opnieuw te openen. Ik denk eerlijk gezegd dat als ik hem had achtergelaten nadat hij het venster had gesloten, hij de snelkoppeling zelf nooit had gevonden en in plaats daarvan direct naar de grote blauwe "e" zou zijn gegaan, denkend dat de "e" nu is geüpgraded naar "Chrome ”. Maar naarmate de dingen vorderden, begon ik me langzaam te realiseren dat het eigenlijk erger was dan dat.

"Webontwikkelaars houden niet van Internet Explorer"

In het begin van dit proces heb ik hem uitgelegd dat webontwikkelaars in het algemeen (tenzij ze voor Microsoft werken) het niet leuk vinden als gebruikers hun pagina's bekijken met behulp van Internet Explorer. Wat was zijn reactie?

"Ik gebruik geen Internet Explorer; Ik gebruik Google."

Oh jee.

Ik probeerde uit te leggen waarom wat hij zei een non-sequitur was .

"Internet Explorer is een webbrowser; Google is een zoekmachine, " vertelde ik hem.

"Je hebt me verloren."

Ik kon mijn lach niet beheersen. In zijn hoofd was er geen verschil tussen een webbrowser en een zoekmachine. Dit gesprek kreeg griezelig herinneringen aan de inmiddels beroemde YouTube-video (zie hieronder) die laat zien dat mensen in de straten van New York de vraag beantwoorden: " Wat is een webbrowser?" De antwoorden varieerden van belachelijk tot bijna incoherent. Mijn vriend Alex was (nog steeds?) Niet veel anders, door "browser" en "zoekmachine" als onderling verwisselbare termen te beschouwen.

Enkele van de antwoorden in de video zijn onder andere:

  • "Een website waarop u kunt zoeken."
  • "Een zoekmachine."
  • "Hier plaatst u uw zoektermen."
  • “Google.”
  • "De Yahoo!

Ik ging verder met dit thema van "browser = zoekmachine", op een gegeven moment tijdens mijn ervaring met Alex vroeg ik hem om mij uit te leggen wat we precies deden door Chrome te installeren. Hij vertelde me dat Chrome, naar zijn mening, een snellere versie van Google was.

Maar Alex staat niet alleen in het bekijken van "browser" en "zoekmachine" als onderling verwisselbare termen. Volgens de video wist minder dan 8% van de geïnterviewde gebruikers op die dag wat een browser was. Na het zien van de video was mijn ervaring met Alex amusant, maar echt niet zo verrassend. Maar we waren nog niet klaar.

"Wat denk je van Chrome?"

Nadat ik Chrome had geïnstalleerd, vroeg ik hem om zijn mening erover te geven. Hij gaf geen commentaar op het feit dat het meer schermruimte bood voor weergave. Hij wees in plaats daarvan enkele van de "problemen" die hij opmerkte.

"Waar is de kleine pijl?" Vroeg hij.

"Welke pijl?"

"De kleine pijl waarmee ik de verschillende sites kan bekijken die ik eerder heb bezocht, dus ik hoef ze niet opnieuw in te typen."

Functies Alex houdt van in IE8
Alex houdt van bepaalde dingen over IE8

"Oh, die pijl. Oké, eerlijk punt. Wat nog meer?"

"Ik zie het zoekvak niet in de rechterbovenhoek. Waar zou ik mijn zoektocht doen? "

Alex weet (of tenminste, ik neem aan dat hij het weet) dat hij gewoon rechtstreeks naar Google.com kan gaan en zijn zoektermen kan typen. Maar hij was gewend om het zoekvak te gebruiken dat standaard in de rechterbovenhoek van IE8 wordt weergegeven, dus vond hij dit een beetje teleurstellend.

Ik legde hem uit dat toen hij Chrome had geïnstalleerd, er een bericht was dat heel duidelijk aangaf dat hij al zijn zoekopdrachten rechtstreeks vanuit de adresbalk kon uitvoeren. Hij wist niet meer dat hij het bericht had gezien, maar was opgelucht dat hij nog steeds vanuit het browservenster kon zoeken zonder eerst Google.com te bezoeken.

We hebben een paar minuten wat dingen gedaan met Chrome. We hebben wat video's bekeken, we hebben wat zoekopdrachten gedaan. We deden eigenlijk een aantal legitieme dingen, niet alleen om te surfen. Hij leek niet zo onder de indruk van de snelheid. Hij vond niet dat er veel verschil was.

Een ding dat gebeurde, vond ik persoonlijk soms in Chrome: af en toe reageert een pagina niet meer en wordt deze pas opnieuw gestart als de pagina is vernieuwd. Meestal als dit gebeurt, is het een Ajax-gebaseerde functie die faalt.

In de ervaring met Alex was het een formulierfunctie die Ajax gebruikte om sommige gegevens bij te werken. Het zou niet reageren (zoals het zou moeten hebben) op een knop klikken, dus ik zei hem om de pagina te vernieuwen, waarna het begon te werken zoals verwacht. Ik gaf hem toe dat hoewel ik vond dat Chrome over het algemeen veel sneller en stabieler was dan Internet Explorer, dit probleem zich wel eens voordeed.

Dat ging niet goed met hem, maar ik moest eerlijk zijn. Geen enkele browser is perfect, en dit was helaas iets van mijn eigen ervaring met Chrome. En het feit dat het zowel op de computer van Alex als op mijn eigen computer gebeurde, suggereert sterk dat het een probleem is met Chrome (of op zijn minst eerdere versies ervan).

"Heb je gehoord van Firefox? Opera? Safari?"

Toen ik hem vroeg naar andere browsers zoals Firefox, Safari en Opera, was de enige waar hij ooit van had gehoord Firefox.

"Telkens wanneer ik op vakantie ga en naar een internetcafé ga, is er geen grote blauwe 'e', ​​dus ik moet Firefox gebruiken, ' legde hij uit.

Ik vroeg verder, omdat ik wist dat hij niet begreep waarom dat zo was.

"Dus waarom denk je dat ze alleen Firefox hebben als je op vakantie bent?"

"Ik weet het niet, ik dacht dat dat de manier was waarop mensen in die landen internetten."

Firefox overzee
Alex dacht dat Firefox de internationale versie was van de grote blauwe 'e'.

Dus in het hoofd van Alex was het oranje en blauwe vos-logo het internationale equivalent van de grote blauwe "e". Het werd langzaam duidelijk dat de technologieën waarmee we werken niet zo gebruiksvriendelijk en begrijpelijk zijn als we hopen.

"Zou u overwegen Chrome te gebruiken na deze ervaring?"

Toen ik klaar was met het uitvoeren van mijn kleine geïmproviseerde gebruikerstest, vroeg ik hem of hij serieus zou overwegen Chrome vanaf dit moment te gebruiken voor zijn dagelijkse browsen. Ik benadrukte verder dat Chrome echt een superieure browser was en dat, als hij overstapte, hij veel meer van zijn ervaring op internet zou genieten.

Op dat moment wist hij niet helemaal zeker wat hij zou doen. Hij zei dat hij erover zou nadenken, maar het probleem dat we hadden met het niet goed reageren van de pagina weerhield hem er nog steeds van om een ​​definitieve beslissing te nemen om Internet Explorer te verlaten.

Na een paar weken ...

Een paar weken nadat ik deze ervaring met Alex had, vroeg ik hem of hij Chrome opnieuw had geprobeerd. Hij zei dat hij het deed en hij was vooral gecharmeerd van de manier waarop Chrome je vanuit de adresbalk kan laten zoeken, waardoor het bezoeken van verschillende sites eenvoudiger wordt. Het lijkt er dus op dat hij een beetje opgewarmd is tot Chrome en er mogelijk regelmatig gebruik van maakt.

Hoe kunnen we het onderwijs onder gemiddelde internetgebruikers verbeteren?

Voor degenen die dit lezen en zich afvragend over Alex's leeftijd en eerdere ervaring met computers, is het eigenlijk niet zo erg. Alex is eind dertig en gebruikt al jaren pc's. Hij doet fotografie als een hobby, dus hij is vaak op zijn computer om zijn foto's te organiseren en te bewerken. Hij bezit momenteel een desktop-pc en een laptop, dus computers zijn niet iets nieuws of iets nieuws voor hem.

Ik heb echt geen definitieve suggesties om deze situatie te verbeteren, en ik weet niet eens zeker of deze kan worden verbeterd. Als jongere generaties het verschil tussen "browser" en "zoekmachine" of tussen "internet" en "internet" nog steeds niet begrijpen, kan het ons onderwijssysteem de schuld zijn.

Als de oudere generatie het niet snapt, kan dat alleen maar het gevolg zijn van de neiging van mensen om "op hun manier te handelen", zoals ze zeggen. Of het kan gewoon zijn dat deze technologieën zo zijn gebouwd dat ze te veel kennis voor de gebruiker overnemen. Immers, hoeveel mensen ken je die je niet het verschil kunnen vertellen tussen een tv-toestel en een tv-programma?

Hoewel ik op een heel eenvoudige manier aan Alex heb gezegd dat websites er in Chrome beter uit zullen zien en beter zullen werken dan in IE8, heb ik niet geprobeerd om enige specifieke redenen (behalve snelheid en schermruimte) uit te leggen. Als hij het verschil tussen een browser en een zoekmachine niet begrijpt, is het hoogst onwaarschijnlijk dat een discussie over HTML5 en CSS3 enig effect op hem zou hebben.

Ik denk dat het voldoende was om gewoon uit te leggen dat de dingen beter werken en algemene uitspraken doen over dingen waar hij misschien in geïnteresseerd is. Maar wie weet? Misschien zou iets specifieks hebben geholpen. Ik denk dat ik hem een ​​website had laten zien die CSS3 zwaar gebruikt en liet hem de ervaring vergelijken.

Maar in Alex 'eigen woorden wilde hij gewoon "van A naar B" gaan. Dat wil zeggen, hij wilde gewoon dingen voor elkaar krijgen. Het was dus onwaarschijnlijk dat hij zou worden beïnvloed door het zien van afgeronde hoeken en schaduwen laten vallen. Die dingen hadden niets te maken met waarom hij op het internet was, dus waarom zou hij erom geven?

Dit was geen wetenschappelijke studie!

Dit was een eenmalig experiment en niets meer. Als webontwikkelaars, denk ik dat we in de rug van onze geest weten dat dit bij veel gebruikers gebeurt. Ze begrijpen internet en internet niet zoals wij. Deze kleine ervaring met Alex dient slechts om dit punt te illustreren, zij het alleen op een oppervlakkige manier.

Denk je dat dit soort dingen vaak voorkomen bij webgebruikers? Denk je dat zelfs ervaren websurveys moeite hebben met het begrijpen van termen als "browser" en "internet"? Wat kunnen we doen om deze situatie te verbeteren?


Dit bericht is exclusief geschreven voor Webdesigner Depot door Louis Lazaris, een freelance schrijver en webontwikkelaar. Louis schrijft regelmatig over front-end development Indrukwekkende webs . Jij kan volg Louis op Twitter of neem contact met hem op via zijn website.

Heeft u ooit geprobeerd een gebruiker ertoe te brengen naar een andere browser dan Internet Explorer over te schakelen? Deel uw ervaring in de reacties.