Ik stond in het midden van een kamer, ervan overtuigd dat mijn keuze om helemaal stil te gaan een goede was geweest. Het is een serene scène - niets kan me raken.

Er zijn website-eigenaren die wild rondrennen, achtervolgende WordPress-beveiligingskwetsbaarheden, terwijl ze tegelijkertijd gaten proberen te dichten, waarvan de dubieuze gratis plug-ins die ze hebben gedownload naar hun sites zijn geript.

Ik zie een man aan het raam staan, met zijn hoofd ertegenaan in een langzaam ritmisch tempo. Het is geen medische aandoening. Hij herhaalt eenvoudig de snelheid waarmee zijn PHP-gebaseerde database-driven publishing-oplossing nieuwe aanvragen accepteert.

Uit mijn ooghoeken kan ik een vrouw onderscheiden die haar armen verwoed sloeg. Ze probeerde de kamer binnen te komen. Helaas zou niemand haar binnenlaten; haar website was geïnfecteerd met malware en wanneer iemand het probeerde te bezoeken, werd er een waarschuwing gegeven en werd er bij gebruikers op aangedrongen om zo snel mogelijk weg te rennen.

Statische publicatie, oh zalige sereniteit. Waarom vind ik je zo leuk?

Dynamiek is slecht

Dat is het niet, echt waar. Maar hou even een moment vast ...

WordPress is een prachtig maar complex systeem dat grotendeels verantwoordelijk is voor de blog-revolutie van het afgelopen decennium. Het track record van de beveiliging is niet de beste en je kunt de code leuk vinden of niet . Het blijft een feit dat het software is die draait op een server die open staat voor het publiek, geïnstalleerd en gerund door mensen die geen server mogen aanraken als hun leven ervan afhangt. WordPress bestendigt dit met hun "beroemde installatie van 5 minuten". In een ideale wereld zouden ze mensen zonder aanwijzing aanbevelen om gewoon hun te gebruiken gehoste oplossing , dat is goed. Maar dan leven we niet in een ideale wereld.

Stel je voor dat je een nieuw bericht publiceert op je site. Hoe vaak verandert die inhoud? Is het echt nodig om de uiteindelijke HTML-uitvoer opnieuw te creëren die u aan uw gebruikers levert telkens wanneer iemand uw site bezoekt? Zoek in de database, voer het door de templating-engine, voer het uit via plug-ins, render HTML, lever af. Dat is veel werk.

uw statische inhoud moet statisch worden gegenereerd, zoals het is aan uw bezoekers

Hoogstwaarschijnlijk zult u dit niet meteen merken. Maar als uw site plotseling populair wordt , is de kans groot dat deze niet erg goed scoort. Het kan naar beneden gaan. Natuurlijk zijn er opties voor u als u dynamisch wilt blijven en die flexibiliteit wilt hebben. U kunt caching-plug-ins of zelfs volwaardige webversnellers zoals gebruiken Vernis . Voor mij is dit gewoon het gooien van enorme stapels code en applicaties op het probleem.

Het probleem is: uw statische inhoud moet statisch worden gegenereerd, zoals het is aan uw bezoekers. Dat is op de juiste manier omgaan met het probleem.

Makkelijk om te zeggen, toch? Er zijn nadelen:

  • Statisch gegenereerde pagina's bieden meestal geen manier om enige vorm van dynamische inhoud weer te geven.
  • Als u opmerkingen op uw site nodig hebt, een veelvoorkomend verzoek, maar waarom u dat zou willen, moet u het doen. Dan zou u een beroep moeten doen op externe providers zoals Disqus of andere platformen voor reacties. Er zijn voor- en nadelen aan verbonden, ik laat je beslissen.
  • Als u wilt dat uw bezoekers kunnen zoeken, moet u het zelf implementeren aan de clientzijde.

Ik wilde echt dat zoeken werkte mijn website , dus ik heb het zelf geschreven - het kan geen kwaad om dat roestige JavaScript op te frissen. Als u JavaScript hebt geactiveerd, wordt een klein JSON-bestand met de sitemap geladen en kan dit via de zoekbalk hierboven worden opgevraagd. Het is super snel. Probeer het.

Extern, je zou kunnen gebruiken Google Site Search .

Wat doet Jekyll?

Kijk, dat is mijn Terminal die draait Jekyll in de serve- modus. Het lanceert een kleine webserver en laat me een voorbeeld van alle wijzigingen in mijn site bekijken in mijn browsers naar keuze. Lokaal.

Jekyll-vs-world-1

Dit is eigenlijk best verbazingwekkend. De setup voor een database-gestuurde CMS-oplossing is meestal zo omslachtig dat de meeste mensen met de live-site op een server ergens anders in de wereld zullen werken. Slecht voor jou als je geen internetverbinding hebt. En wil je echt je inhoud in een browser schrijven? Werkelijk?

De setup voor een database-gestuurde CMS-oplossing is meestal zo omslachtig dat de meeste mensen ergens met de live-site op een server zullen werken

Deze setup is zo eenvoudig dat ik altijd op een lokale machine kan werken en mijn wijzigingen op mijn server kan pushen. Ik laat mijn server de build doen (net zoals ik dat lokaal zou kunnen, maar waarom niet) en vernieuw wat er momenteel in mijn webroot staat ... automatisch.

Wanneer een artikel klaar is, deel ik mijn wijzigingen via git. Het is eigenlijk heel eenvoudig om in te stellen.

En het is oh zo flexibel. En veilig! Er zijn honderden plug-ins om uit te kiezen om leuke dingen met je inhoud te doen tijdens het bouwproces. Het eindresultaat zal altijd statische pagina's zijn - niets om in te breken.

Wat Jekyll niet doet

Met Jekyll begin je met niets. Helemaal niets.

Het stelt je eigenlijk in staat om een ​​heel eenvoudige blog-ready site met jekyll nieuw te genereren, maar het is gewoon iets om vanaf te beginnen en de structuur te leren van hoe een Jekyll-site kan worden gebouwd.

Je zou echt geïnteresseerd moeten zijn om helemaal opnieuw te beginnen.

Als je alleen maar een thema wilt downloaden en beginnen met schrijven, moet je waarschijnlijk ergens anders heen gaan. Proberen Medium , het is een goed ontworpen service met een geweldige community, gemaakt voor mensen die gewoon willen schrijven. Nu kunt u zelfs rechtstreeks publiceren naar Medium vanaf de beste redacteur ter wereld .

Als je denkt dat dit heel leuk klinkt, ga ervoor. Je zal er geen spijt van krijgen.

Sereen

Dus nu zit ik hier met BBEdit en Odysseus , coderen en schrijven. Dat is eigenlijk alles wat ik ooit wilde. Ik doe het in de omgeving waarin ik wil zijn. Het bevrijdt me.

Jekyll-vs-wereld-2

Ik ben terug naar waar het allemaal begon. Ik heb een teksteditor en ik vul het met woorden. Als ik klaar ben, sla ik het bestand op en dat is het. Ik kan naar hartenlust een voorbeeld bekijken. En als ik eenmaal gelukkig ben, ga ik gewoon door.

Je weet dat je het wilt. Makkelijker maken.

Je wilt geen site die jij niet echt bent. Een site vol met sociale knoppen en widgets en gadgets en analytics en tracking-cookies en banner-advertenties en pop-upadvertenties en al het andere waardoor uw bezoekers al van ver op je af gillen. Gegenereerd telkens wanneer iemand uw site bezoekt. Elk. Single. Tijd.

Wees die persoon in het midden van de kamer. Volkomen geroot, tevreden glimlachend.

Dit artikel is oorspronkelijk gepost op tobyx.com , opnieuw gepubliceerd met toestemming van de auteur.

Uitgelichte afbeelding, statische website afbeelding via Shutterstock.