Toen ik begon aan het idee voor het Webdesigner Depot-blog, was ik op zoek naar een ontwerper die een ontwerp voor de site kon maken dat de leuke aspecten van design demonstreerde, terwijl het kleurrijk, levendig en met veel verschillende ontwerpelementen was. De blog was bedoeld als een ontspannen, leuke plek om de verschillende aspecten van design te verkennen.

Ik vond Radim Malinic en zijn uitzonderlijke werk via Webdesigner Magazine. Ik ben dol op de manier waarop zijn ontwerpen exploderen met durf, kleuren en vormen, echt de oneindige mogelijkheden van ontwerp laten zien, enigszins riskant zijn door uit de norm te raken. Ik wilde dat WDD precies dat zou zijn, een losse greep op alles wat met design te maken heeft.

Hier is een interview dat ik onlangs heb uitgevoerd met Radim, om meer inzicht te krijgen in zijn professionele werk, zijn persoonlijke leven en de manier waarop hij het gedenkwaardige ontwerp van Webdesigner Depot maakte, dat nu in talloze webgalerijen te zien is.

Hallo Radim, bedankt dat je hebt ingestemd met dit interview met ons. Kun je ons iets vertellen over jezelf en je achtergrond?

Hallo Walter, hoe gaat het? Ik ben een in Londen gevestigde freelance illustrator en grafisch ontwerper, creatief overdag en 's nachts. Mijn carrière begon jarenlang in Southampton, maar mijn studio is nu gevestigd in de hoofdstad van creativiteit, hehe. Ik ben relatief laat begonnen vergeleken met andere mensen in de creatieve industrie en het was bijna een gelukkig ongeluk.

Hoewel ik als puber kennis heb opgedaan in het advertentiebureau van mijn moeder, heb ik de computer enkele jaren later nog niet geactiveerd. In de afgelopen vier jaar had ik het voorrecht om te werken met een aantal high-end klanten uit de huishoudensnaam evenals interessante nieuwe muziekartiesten en platenlabels.

Elke dag geniet ik van het verkennen van de nieuwe manieren van werken en de algemene drukte van dit alles. Ik probeer niet harder te spelen dan ik werk, maar ik ga graag op pad om nieuwe bands te zien, steun mijn dj-vrienden en drink een pint Guiness, roll sushi thuis en probeer alle films bij te houden die ik heb nog niet gezien

Hoe zag u het WDD-concept voor de website? Kun je ons door het ontwerpproces van de kunstwerken voor deze website leiden?

Ik was blij dat je contact met me opnam op basis van de 3D Flash-cover die ik een tijdje geleden voor Webdesigner Magazine had gemaakt. Toen ik werd benaderd, zat ik midden in het werken met O2 Germany aan een enorme reclamecampagne. De ideeën klonken geweldig en met een emmer creatieve vrijheid keek ik er naar uit om een ​​begin te maken.

Ik geloof in dingen op de tegenovergestelde manier doen, niet op de voor de hand liggende manier. Dus ging ik zitten en dacht na over alle dingen die verband houden met webdesign of treindepot, hehe. Omdat ik voornamelijk voor afdrukken werk, bereid ik meestal een hoofdillustratie voor die vervolgens wordt aangepast in een website-compatibel formaat. Dit blogontwerp moest heel grafisch, kleurrijk en levendig zijn, waardoor het er erg goed uitzag.

Voordat ik aan de master Photoshop-compositie begon, ging ik zitten en dacht ik aan de elementen die ik wilde implementeren. Ik wilde het onverwachte samen fuseren en begon elementen te tekenen in Adobe Illustrator. Ik overwoog verschillende opties voordat ik me vestigde op de set die als basis diende voor het laatste stuk.

In het kort werd besproken om aardse kleuren te gebruiken, waardoor het hele concept een behoorlijk diep en verfijnd gevoel kreeg. Puur omwille van de veelzijdigheid werkte ik in A3 + formaat op 300 dpi, zodat het werk zowel voor posters als voor het uiteindelijke weblogontwerp kon worden gebruikt.

Een voor een werden mijn elementen overgezet van Illustrator naar Photoshop. Alle geleidelijke kleuren werden bereikt door in verschillende overvloeimodi in één kleur te poetsen. Mijn idee was om een ​​verhaal te vertellen van een webdesigner wiens leven bestaat uit verschillende vitale componenten die samenkomen in zijn werk.

In dit stadium heb ik de extra fotografie van de geliefde computers toegevoegd, waardoor het hele stuk een extra dimensie kreeg. Van laptops tot grote schermen en mobiele telefoons, websites worden tegenwoordig overal bekeken. De swooshes werden gedaan met behulp van AI-penselen en vervolgens direct erin geplakt.

In dit stadium werd ik erg blij met de algehele rijkdom van het beeld. Verdere AI 3D-elementen vonden hun weg naar binnen, evenals kleurrijke ballonnen die worden gebruikt voor opmerkingen in het definitieve ontwerp. De verbinding lijkt op de tekstballon, nou ja, ik heb het tenminste zo gezien, hehe. Van mijn bank met aangepaste penselen heb ik nieuwe texturen toegevoegd voor het levendige resultaat.

Dit is de eerste test om van het thema een werkend webdesign te maken. De paginabreedte is vrij groot, daarom bood het een kans om een ​​beetje uit te breiden. Ook begon het logo in deze fase vorm te krijgen.

Na de eerste feedback produceerde de tweede ronde van amends het definitieve ontwerp dat nu WDD siert. Bezoekers met grotere schermen zullen genieten van het grote bovengedeelte met veel extra elementen. Ik geloof dat de pagina een uitstekende fun-kant heeft, met een goede boodschap voor mensen die dol zijn op hun webdesign-opdrachten.

Wat zijn enkele van je meest trotse werken en waarom?

Elk nieuw stuk werk in mijn portfolio moet het beste werk tot nu toe zijn. Welnu, dat zou het ook moeten zijn geweest en het al vele malen is geweest. Ik heb het grootste deel van 2008 besteed aan klantcommissies en pas tegen het einde van het jaar, toen ik aan mijn tweede boek begon, toen ik eindelijk een paar persoonlijke stukken eruit gooide.

Nipponesse, Colors & Nuances zijn mijn meest trotse momenten van het afgelopen jaar, terwijl de rest van het werk op de hielen zit. Ook de 'Book of Colors' was een mooie afsluiting van een hectisch jaar. Gedurende het jaar kon ik een aantal ideeën over projecten niet materialiseren en bewaarde ik ze voor mijn boek.

Kun je ons meer vertellen over je nieuwste publicatie 'Book of Colors'?

Ik had een droge run in zelfpublicatie in 2007 toen ik 'Splatters, Shapes & Colors' uitdeed. Het diende om de eerste zogenaamde 'oversized-business-card' te zijn. Fans van mijn werk konden een gedrukte versie van mijn werk in handen krijgen en ik kon een beknopte portfolio bij me hebben, waar ik ook ging.

De art directors, klanten en agenten vonden het geweldig en het was geen verrassing dat ik de kopieën in beperkte oplage verkocht. Ik geloof dat zelfpromotie een van de vaardigheden is die een moderne kunstenaar zou moeten bezitten, tenzij ze al hun hoop aan de hand van agenten geven.

Na het ontvangen van veel pre-orders voordat ik zelfs aan het tweede boek begon te denken, wist ik dat ik het boek op tijd wilde uitbrengen voor kerstbezorging. Ik heb dit jaar veel tijd opgeofferd voor mijn werk en het lichaam ervan is meer dan bevredigend. 'Book of Colors' is een waarheidsgetrouwe weergave van waar ik ben als hedendaagse illustrator en ontwerper.

Het antwoord op het nieuwe 68 pagina's tellende inspiratieboek voor koffietafels is enorm. Bijna 500 exemplaren vlogen binnen de 4 weken voorafgaand aan de vakantie naar alle verschillende hoeken van de wereld. In tijden waarin iedereen een website heeft, is het gemakkelijk om de details over het hoofd te zien vanwege het volume van ieders aanwezigheid. Het boek is een uitstekend oversized visitekaartje en omdat mijn werk voornamelijk voor drukwerk is, maakt de kwaliteit van de publicatie een goede eerste indruk.

Waar werk je momenteel aan?

Waar te beginnen? Ik wilde de feestperiode gebruiken om tot rust te komen en alle creatieve gedachten achter me te laten. Het mooie van wat ik doe, is dat ik vrij kan nemen als ik er zin in heb, niet als de kalender me dat zegt. Ik werk graag wanneer andere mensen vrije tijd hebben en vice versa. Het gebeurt niet altijd, maar ik heb vele zondagen doorgebracht en vele maandag chillen.

Op dit moment werk ik zoals gewoonlijk aan een aantal projecten tegelijkertijd, ik vind het gewoon zo leuk. Er is een voortdurende samenwerking met een muziekbeheersbureau om identiteiten voor hun artiesten te creëren. De creatieve vrijheid is immens, ik zou niet om meer kunnen vragen, omdat ik behoorlijk wat bogen in mijn pijl kan gebruiken.

Daarna schrijf ik een tutorial voor PSD-magazine, een paar advertentieprojecten in Canada en de VS, een tijdschrift voor het Advocate-magazine en een klein persoonlijk project dat ik al jarenlang probeer in te persen, en tassen meer .... de lijst zou kunnen doorgaan. De hoo-ha over economie lijkt niet met mij te werken, dingen kunnen niet beter.


Welke apparatuur gebruik je om je werk te maken?

Ik ben een paar jaar geleden begonnen met een Powerbook G4, maar langzaam heb ik een leuke kleine set-up opgebouwd waar ik absoluut dol op ben. Nu zijn mijn Quad Mac Pro 2.66, 30 "en 20" bioscoopschermen, een A3 Wacom-tablet, een half gebroken scanner en een pakje houtskool allemaal onderdeel van mijn creatieve arsenaal.

Ik ben net begonnen aan de nieuwe studio in Chelsea, een behoorlijk inspirerend deel van Londen, eigenlijk niet ver van de Saatchi Gallery. Hoewel de meeste van de 'creatieve' industrie is gebaseerd op trendy Shoreditch, voel ik dat South West London op dit moment de juiste sfeer voor me heeft.

Waar haal je inspiratie vandaan?

De inspiratie vindt je, niet je vindt inspiratie. Is er een manier om naar inspiratie te zoeken? Ik werk graag aan een kort, probleemoplossend werk. Een korte uitleg geeft me een richting, idee en inspiratie voor dat nieuwe project. Ik vind inspiratie in het oplossen van problemen van andere mensen en in de manier waarop ze ideeën hebben uitgewerkt.

Mensen zoals Hvass en Hannibal maken me erg blij met hun creaties; Sonar Kollektiv-records maken de juiste muziek die past bij mijn werkproces; een wandeling over de drukke weg, of een paar ontspannen uren in een boekwinkel, doet het. Ik weet niet zeker of ik teveel blokken krijg, ik heb gewoon geen tijd om erop te gaan zitten omdat deadlines altijd op de voorgrond staan.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

In het nieuwe jaar van 2009 ben ik actief op zoek naar uitdagende nieuwe projecten op onontgonnen terreinen. Ik werk gewoon graag met nieuwe klanten en het begin van het projectleven, waarbij ze hun gedachten in kleurrijke en werkende resultaten verwerken. Als je voor een goede naam werkt, verwacht iedereen dat je aan een race begint en betere resultaten behaalt dan je voorgangers. Een nieuwe klant met nieuwe klanten geeft je alle vrijheid ter wereld om de sokken uit te blazen, hehe.

Ook denk ik erover om het NuVisualLanguage-tentoonstellingsproject opnieuw te doen en ik ben van plan om met bewegingsontwerpers te werken aan een reeks experimentele projecten. In de wereld van Brand Nu is het altijd zonneschijn, hoewel een drukke!

Interview door de redacteur van WDD: Walter Apai

Je kunt meer lezen over Radim Malinic op zijn website Merk Nu . Het uitstekende "Boek van kleuren" is ook beschikbaar via zijn website en kan daar worden gekocht.